Inclusief spelen: spelen is ontmoeten!

Spelen is ontmoeten, in je eigen buurt. Maar hoe doe je dat als je niet in de speeltuin kan komen, omdat je bijvoorbeeld in een rolstoel zit? En hoe doe je dat als de speelelementen niet (zelfstandig) door jou te gebruiken zijn, omdat je een beperking hebt? Of hoe doe je dat wanneer je een meervoudige beperking hebt en je blijft genieten van speelelementen, terwijl je lichaam volwassen wordt? Of wanneer je de weg naar de speelelementen niet kunt vinden, omdat er geen duidelijke looproute of gidslijn is? Dan is het samen spelen met en het ontmoeten van buurtkinderen moeilijk.

Een speeltuin is niet alleen een plek waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Ook voor (groot)ouders, met en zonder beperking, kan het een ontmoetingsplek zijn. Om andere (groot)ouders te treffen en om (op een actieve manier) in contact te zijn met eigen (klein)kinderen. Een toegankelijke speeltuin is daarbij ook prettig bij het gebruik van een rollator, kinderwagen of buggy.

Toegankelijk Zwolle is op initiatief van drie ouders van een kind met een beperking, samen met hen een pilot gestart om twee inclusieve toegankelijke speeltuinen in Zwolle Zuid te realiseren (Bentinckmarke en Gerenpark). Deze pilot dient als input voor de Gemeente Zwolle voor het schrijven van een ‘inclusief speeltuinen beleid’, zodat er stedelijk nagedacht wordt over inclusieve en toegankelijke speeltuinen.

Vragen over deze pilot, de ontwerpen of de samenspeeldagen? Mail dan naar info@toegankelijkzwolle.nl 

Crowdfunding

Om de speeltuinen aan de Bentinckmarke en het Gerenpark inclusief te maken, is er geld nodig. Gemeente Zwolle legt een bedrag in. Daarnaast zijn er reeds diverse subsidies toegekend. Mocht ook jij een bijdrage willen leveren, dan kan dat door een bedrag te donoren via onze crowdfunding.

SamenSpeelDagen

Woensdag 13 juli 2022
14:00-16:30uur
Speeltuin Gerenpark 

Zaterdag 16 juli 2022        
14:00-16:30uur
Speeltuin Bentickmarke

Samen met Travers Welzijn en SportServiceZwolle organiseren we maandelijks SamenSpeelMiddagen in verschillende speeltuinen in de stad. Een middag waarop inclusief spelen centraal staan, en kinderen met en zonder beperking SAMEN kunnen spelen.

Vrijdag 3 juni 2022 
Festival Woest Plattegrond van ontwerp speeltuin Gerenpark

Definitief Ontwerp Gerenpark

Plattegrond ontwerp speeltuin Betinckmarke

Definitief Ontwerp Bentinckmarke

Overige links

Privacybeleid

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul uw naam in(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.