Inclusief spelen: spelen is ontmoeten!

Spelen is ontmoeten, in je eigen buurt. Maar hoe doe je dat als je niet in de speeltuin kan komen, omdat je bijvoorbeeld in een rolstoel zit? En hoe doe je dat als de speelelementen niet (zelfstandig) door jou te gebruiken zijn, omdat je een beperking hebt? Of hoe doe je dat wanneer je een meervoudige beperking hebt en je blijft genieten van speelelementen, terwijl je lichaam volwassen wordt? Of wanneer je de weg naar de speelelementen niet kunt vinden, omdat er geen duidelijke looproute of gidslijn is? Dan is het samen spelen met en het ontmoeten van buurtkinderen moeilijk.

Een speeltuin is niet alleen een plek waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Ook voor (groot)ouders, met en zonder beperking, kan het een ontmoetingsplek zijn. Om andere (groot)ouders te treffen en om (op een actieve manier) in contact te zijn met eigen (klein)kinderen. Een toegankelijke speeltuin is daarbij ook prettig bij het gebruik van een rollator, kinderwagen of buggy.

Toegankelijk Zwolle is op initiatief van drie ouders van een kind met een beperking, samen met hen een pilot gestart om drie inclusieve toegankelijke speeltuinen in Zwolle Zuid te realiseren (Bentinckmarke en Gerenpark). Deze pilot dient als input voor de Gemeente Zwolle voor het schrijven van een ‘inclusief speeltuinen beleid’, zodat er stedelijk nagedacht wordt over inclusieve en toegankelijke speeltuinen.

Vragen over deze pilot, de ontwerpen of de samenspeeldagen? Mail dan naar info@toegankelijkzwolle.nl 

Crowdfunding

Om de speeltuinen aan de Bentinckmarke en het Gerenpark inclusief te maken, is er geld nodig. Gemeente Zwolle legt een bedrag in. Daarnaast zijn er reeds diverse subsidies toegekend. Mocht ook jij een bijdrage willen leveren, dan kan dat door een bedrag te donoren via onze crowdfunding.

SamenSpeelDagen

Samen met Travers Welzijn en SportServiceZwolle organiseren we maandelijks SamenSpeelMiddagen in verschillende speeltuinen in de stad. Een middag waarop inclusief spelen centraal staan, en kinderen met en zonder beperking SAMEN kunnen spelen.

vrijdag 3 juni 2022                       Festival Woest 

Definitief ontwerp Gerenpark. Aan de rechterkant van het Gerenpad bevindt zich een speeltuin voor 0-6jaar. Aan de linkerkant bevindt zich een speeltuin voor 6-12jaar. Het idee is om een pad tussen beiden speeltuinen aan te leggen, waardoor er één groot speelpark ontstaat. Beiden speeltuinen zullen aangepakt worden, waardoor er ook kinderen met een beperking kunnen spelen. Denk aan een rolstoeldraaimolen, een inground trampoline, een verhoogde zandbaktafel. Delen van het zand in de speeltuin zullen vervangen worden door kunstgras, waardoor de toegankelijkheid vergroot wordt.

Definitief Ontwerp Gerenpark

Definitief ontwerp Bentinckmarke. Delen van het zand in de speeltuin zullen vervangen worden met kunstgras en er zullen extra paden aangelegd worden, waardoor er met de rolstoel makkelijker bij de speeltoestellen gekomen kan worden. Richting de sloot zal er een kunstgrasveld aangelegd worden, met een klein doel. Daarnaast zal er een rolstoeldraaimolen komen en een korfbal met verschillende hoogtes. Ook zal het hek van het pad vervangen worden door een kissinggate, zodat het voor fietsers en scooters minder aantrekkelijk is om er door heen te gaan.

Definitief Ontwerp Bentinckmarke

Overige links

Privacybeleid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul uw naam in(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.