Projectplan: Inclusieve en toegankelijke speeltuinen Zwolle-Zuid

Spelen is ontmoeten, in je eigen buurt. Maar hoe doe je dat als je niet in de speeltuin kan komen, omdat je bijvoorbeeld in een rolstoel zit? En hoe doe je dat als de speelelementen niet (zelfstandig) door jou te gebruiken zijn, omdat je een beperking hebt? Of hoe doe je dat wanneer je een meervoudige beperking hebt en je blijft genieten van speelelementen, terwijl je lichaam volwassen wordt? Of wanneer je de weg naar de speelelementen niet kunt vinden, omdat er geen duidelijke looproute of gidslijn is? Dan is het samen spelen met en het ontmoeten van buurtkinderen moeilijk.

Toegankelijk Zwolle heeft samen met een aantal ouders van kinderen met een beperking een projectplan opgesteld waarin een voorstel wordt gedaan om drie speeltuinen in Zwolle Zuid toegankelijk en inclusief te maken.

Een speeltuin is niet alleen een plek waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Ook voor (groot)ouders, met en zonder beperking, kan het een ontmoetingsplek zijn. Om andere (groot)ouders te treffen en om (op een actieve manier) in contact te zijn met eigen (klein)kinderen. Een toegankelijke speeltuin is daarbij ook prettig bij het gebruik van een rollator, kinderwagen of buggy.

Doelstelling Projectplan

De speeltuinen aan de Bentinckmarke en het Gerenpad zijn toegankelijke speeltuinen waar alle kinderen samen kunnen spelen en alle buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Aspecten die centraal staan in het project:

 • De speeltuinen vormen een ontmoetingslek
 • De speeltuinen stimuleren het inclusief spelen
 • De speeltuinen stimuleren tot samen bewegen in de buitenruimte
 • De speeltuinen zijn fysiek toegankelijk en bespeelbaar voor iedereen met of zonder beperking
 • De speeltuinen zijn tot stand gekomen in samenspraak met betrokken ouders en kinderen
 • De speeltuinen zijn tot stand gekomen in samenspraak met de buurtbewoners
 • De speeltuinen bevatten elementen voor zowel jong als oud, voor mensen met en zonder beperking

Meer informatie over toegankelijke en inclusieve speeltuinen

Comments (2)

 • Hanneke van Ommen

  Prachtig idee natuurlijk
  Maar waarom bij 3 speeltuinen in Zuid ?
  En niet bijv Zuid,Stadshagen,Assendorp ?

 • Hoi Hanneke, Het betreft drie speeltuinen in Zwolle Zuid om de ouders (initiatiefnemers) uit Zuid komen. Natuurlijk is het idee dat er ook in andere wijken toegankelijke inclusieve speeltuinen komen. Gemeente Zwolle is bezig met het schrijven van een inclusief speeltuinen beleid, waar dit ook zeker in zal worden meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige links

Privacybeleid

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief