Geschreven op 22 juli 2019

Toegankelijkheid Sassenpoort

De vrijwilligers van de Sassenpoort gunnen iedere inwoner van Zwolle en elke toerist een kijkje in de poort. Daarom is Toegankelijk Zwolle gevraagd om mee te denken in de toegankelijkheid van de Sassenpoort. Zodat ook mensen met een beperking de Sassenpoort kunnen ervaren. Ervaringsdeskundigen Linda en Hennie hebben de zeer gemotiveerde en betrokken vrijwilligers van de Sassenpoort van advies voorzien.

Toegankelijk Zwolle tijdens schouw Sassenpoort

De Sassenpoort staat in de top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Dat maakt dat er beperkingen zijn in het aanpassen van het gebouw en er dus op een andere manier naar toegankelijkheid gekeken moet worden. Iets waar veel gebouwen in de Zwolse binnenstad mee te maken hebben. En daarmee leeft binnen de Gemeente Zwolle de vraag ‘hoe om te gaan met toegankelijkheid en de monumentale, historische binnenstad’.

Wanneer er over toegankelijkheid wordt gesproken, wordt vaak als eerste gedacht aan het toegankelijk maken van het gebouw. Maar toegankelijk zijn kan ook op andere manieren. Denk hierbij aan de bejegening en de beleving. Enkele voorbeelden zijn:

  • Met het gebruik van een VR-bril kunnen mensen in een rolstoel op de begane grond digitaal een kijkje nemen in de Sassenpoort.
  • De vrijwilliger kan iemand die slecht ter been is ondersteuning bieden tijdens het bezichtigen van de poort.
  • Door getoonde films van ondertiteling te voorzien, kunnen ook dove of horende mensen van deze films genieten.
  • Door de stadsplattegrond ook in een reliëfkaart te plaatsen, kunnen ook blinde of slechtziende mensen de plattegrond voelen.
  • De vrijwilligers trainen in waar zij rekening mee kunnen houden als er mensen met een beperking voor een bezichtiging komen.
  • Op de website duidelijk zijn over de (on)mogelijkheden betreft de toegankelijkheid van het gebouw, om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

Ontzettend leuk om te zien dat de vrijwilligers van de Sassenpoort geïnspireerd zijn door onze adviezen en zich op deze manier inzetten voor het toegankelijker maken van de Sassenpoort!

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2022

In 2022 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 3 – 8 oktober plaats. Ook Toegankelijk Zwolle zal weer diverse activiteiten organiseren deze week om aandacht te vragen voor inclusief en toegankelijk Zwolle. Houdt deze website in de gaten voor meer informatie.

De laatste blogs

Overige links

Privacybeleid

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul uw naam in(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.