Skip to main content

Documentaires

Hieronder staan een aantal documentaires genoemd, die zeker een keer de moeite waard zijn om te kijken. Elke documentaire geeft op zijn eigen manier een beeld over hoe het leven met een beperking is. 

Op de tast

Het blinde echtpaar Marianne en Ronald Polderman verhuizen van hun zelfstandige woonruimte op driehoog in Amsterdam naar een appartement in een beschermde woonomgeving op de Veluwe.


Rolstoelroadmovie

Hoe ziet Europa eruit door de ogen van mensen met een lichamelijke beperking? Om een antwoord te krijgen op de vraag maakt filmmaker Mari Sanders, die als gevolg van Cerebrale Parese afhankelijk is van een rolstoel, een ongewone reis door Europa.

Ik hoor alles

Cabaretier en columnist Vincent Bijlo dreigt nu naast zijn zicht ook zijn gehoor te verliezen. In deze documentaire is prachtig te zien hoe Bijlo strijdbaar en vol humor omgaat met zijn nieuwe ‘lot.

Wonderouders

Lukt het om een kind onbezorgd te laten opgroeien als één van de ouders een geestelijke of lichamelijke beperking heeft? Het leven van de gezinnen uit ‘Wonderouders’ kent tegenslagen en obstakels, maar de liefde voor elkaar overwint alles. Of de ouders nu blind, spastisch of geestelijk gehandicapt zijn.

80% Ongeschikt

Filmmaker Mari Sanders, zelf in een rolstoel, onderzoekt wat de (on)mogelijkheden zijn van werken met een handicap. Wat heeft de Participatiewet hem te bieden. De documentaire is voorzien van audiodescriptie in de app Earcatch.

Voor het donker wordt

De zusjes Lotte (18) en Roos (16) hebben allebei het syndroom van Usher. Dit betekent dat ze binnenkort zowel doof als blind worden. Ze weten niet hoe snel dat zal gaan, maar zien en horen nu al een stuk slechter dan hun leeftijdsgenoten.

Doof kind

Tobias was al een jaar oud toen zijn ouders werden geconfronteerd met de diagnose dat hij doof geboren was. De automatische reactie was het bijstellen van de verwachtingen: een doof kind zou immers per definitie veroordeeld zijn tot een geïsoleerd en kansarm bestaan.

Het beste voor Kees

De 49-jarige Kees Momma is autistisch. Alleen dankzij de hulp van zijn ouders kan Kees omgaan met de angsten en obsessies die hem kwellen. Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels 80 en 83 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen?