Skip to main content
Geschreven op 29 februari 2024

Gilderijders ontvangen Duim van Toegankelijk Zwolle

Er wordt vast regelmatig in je eigen kring geopperd “Oh, ik kom wel even bij je aan op de fiets,” of “Het is vandaag aangenaam buiten, ik ga een eindje toeren op de fiets.” 

Voor mensen met een visuele beperking is dit niet vanzelfsprekend. De Gilderijders bieden daarbij uitkomst met tandems, een duo-fiets en voorrijders. Zo kunnen slechtziende en blinde mensen toch fietstochten maken en genieten van onze mooie Hanzestad en haar omgeving. Daarom krijgen de Gilderijders een Duim van Toegankelijk Zwolle, een aanmoedigingsprijs omdat ze zich op deze manier inzetten voor inclusie en toegankelijkheid.

Projectleider Hans Veenema zag vlak na zijn pensionering een bericht in de krant en besloot zich als voorrijder aan te melden en is nu al zo’n tien jaar onderweg. Letterlijk en figuurlijk. “Voor ons allemaal is het fijn en gezond om te bewegen en de wind door de haren te voelen. Onze achterrijders, zoals we ze noemen, beleven de fietstochten veel intenser. Ze merken bijvoorbeeld heus wel op of de zon schijnt of niet.”

Gijs Langevoort is zo’n achterrijder die fietst bij de Gilderijders. “Als het regenachtig weer is heb ik dat wel door hoor haha… Vorig jaar ben ik met mijn voorrijder flink natgeregend, omdat ‘ie de weg niet goed wist rondom Zwolle en ik het ‘m niet goed genoeg kon uitleggen dus dat soort dingen gebeuren ook. Goed voor band onderling.” Gijs’ favoriete rit is zijn allereerste. Over de Veluwe via Elburg terug naar Zwolle.

Maar naast het fysieke onderdeel is het sociale onderdeel bij de Gilderijders belangrijk. Ze starten en stoppen op een gezellige plek met een kop koffie. Waardoor alle rijders elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Hierdoor komt het regelmatig voor dat mensen veel meer met elkaar fietsen dan de afgesproken tochten van de Gilderijders.

Veenema houdt er als projectleider dan ook oog op dat de matches tussen de voor- en achterrijders goed blijven gaan. “Het zijn dagen die bestaan uit sportieve, momenten samen en lotgenotencontact. Er wordt steeds een andere route aangedragen door een visueel beperkte deelnemer. Zo stimuleren we betrokkenheid. Deze betrokkenheid zouden we graag uitbreiden met nieuwe aanwas van voorrijders. Hoe meer er zich aanmelden, hoe meer mensen we kunnen laten fietsen.”

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs