Skip to main content
Geschreven op 17 november 2023

Organisatie Sinterklaasintocht Zwolle zet vol in op toegankelijkheid

Sinterklaas met roetveegpiet

Eigenlijk zou het geen thema moeten zijn. Een evenement als de intocht van Sinterklaas is een inclusief evenement. Van iedereen en voor iedereen, waarbij het niet uitmaakt of je bijvoorbeeld afhankelijk bent van een rolstoel. De realiteit is dat kinderen of volwassenen met een beperking bij deelname aan de intocht meer obstakels tegenkomen dan anderen. Letterlijk en figuurlijk.  Daarom zet de organisatie zich dit jaar met meer aandacht in voor toegankelijkheid. “Hulp bieden bij die toegankelijkheid is voor ons vanzelfsprekend, anders is het feest niet voor iedereen,” aldus het bestuur van de Stichting Evenementen Zwolle (SEZ).

Toegankelijke sanitaire voorzieningen

Op de route van de intocht zijn er op een aantal plekken toegankelijke toiletten aanwezig of gerealiseerd, die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Bij de fietsenstalling Gasthuisplein en bij het Havenhuisje aan het Rodetorenplein . Op deze plek is tevens een verschoonmogelijkheid. “Je ziet namelijk vaak in de praktijk dat bij toegankelijke toiletten wel uitklaptafels zijn, maar dat deze niet geschikt zijn voor oudere kinderen die hulp of zorg nodig hebben. We hebben nu een voorziening waarbij we ook hieraan hebben gedacht.”

Zichtlijnen

Wanneer je als kind Sinterklaas of de Pieten in de drukte niet goed kan zien, dan klim je snel even ergens op, of dring je door de toeschouwers heen naar voren. Geen opties wanneer je in een rolstoel zit. Daarom heeft de organisatie bepaalde vakken ingericht van waar er vrij zicht is op het podium van Sinterklaas. Deze vakken zijn te herkennen aan speciale matten met hetzelfde logo zoals bijvoorbeeld afgebeeld op parkeerkaarten en -plaatsen voor mensen met een beperking. Hiermee wordt voorkomen dat kinderen of volwassenen die hier willen plaatsnemen, worden ingesloten door het publiek en vervolgens niets kunnen zien.

Bewustwording

“Dit is in feite een heel makkelijke aanpassing, maar het heeft een groot effect. Het gaat erom dat we eraan denken, je ervan bewust van zijn dat niet iedereen dezelfde zichtlijn heeft, zegt voorzitter Freek – Jan Teunissen van SEZ. “Belangrijk is dat mensen als compleet gezin naar de intocht kunnen komen. Niemand hoeft te denken: ik blijf maar thuis, omdat het lastig is om hier met een gezinslid met een beperking naartoe te gaan.” Het blijft volgens Teunissen wel een dilemma: “We stralen zichtbaar, maar ook onzichtbaar inclusiviteit uit, maar gaan onszelf niet op de borst kloppen. We doen er echt veel aan, ook in direct contact met organisaties. We hadden bijvoorbeeld als eerste organisatie in Nederland een tolk Nederlandse Gebarentaal bij de intocht. Maar wanneer je dat specifiek gaat benoemen, dan zet je die groepen weer apart, maak je ze bijzonder. Terwijl je juist wil uitstralen dat ze normaal zijn, niet anders dan anderen.”

Mooi begin

Sanne ter Heide, ervaringsdeskundige bij belangenorganisatie Toegankelijk Zwolle, die zelf is aangewezen op een rolstoel, is enthousiast over wat er dit jaar al gedaan wordt. “Het is een mooi begin en ik ben er helemaal voor om via een evenement als de Sinterklaasintocht toegankelijkheid meer onder de aandacht te brengen.” Over hoe de toekomst ervan evenementen zoals deze eruit moet zien is Ter Heide duidelijk: “Wat wij willen als Toegankelijk Zwolle is eigen regie. Dat mensen die een beperking hebben zelf kunnen besluiten of ze wel of niet gaan. Niet dat ze door omstandigheden gedwongen worden om thuis te blijven. Wanneer de faciliteiten er zijn, kan je dat als je een beperking hebt zelf bepalen.” Dit jaar worden er tijdens de intocht al goede dingen gerealiseerd, het is een volgende stap. “Er is nog meer mogelijk,” zegt Sanne ter Heide. “Dat zal ook moeten, want aan Artikel 1 van de Grondwet is in januari dit jaar toegevoegd dat mensen niet meer op basis van een beperking mogen worden uitgesloten.”

Gezien worden

Zichtbaarheid is volgens Ter Heide belangrijk en de Sinterklaasintocht is daar een passend evenement voor. Het is volgens haar vooral een feest voor een jonge doelgroep en wanneer kinderen met een beperking daar makkelijker aanwezig kunnen zijn, dan krijgen zij ook de boodschap: ‘wij mogen ook worden gezien en doen mee.‘

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs