Skip to main content
Geschreven op 6 oktober 2023

Hostel en bar De Basis krijgen eerste Duim van Toegankelijk Zwolle 

Toegankelijkheid loont  is dit jaar het thema van de Week van de Toegankelijkheid, iets waar Toegankelijk Zwolle zich achter schaart. Toch zijn we ook van mening dat je dit thema vooral samen aanpakt om zo een maatschappij vorm te geven waarin iedereen gelijkwaardig mee kan doen. Daarom reikt Toegankelijk Zwolle juist in deze week de eerste Duim uit. De Duim is een aanmoediging om bedrijven, organisaties en/of personen in het zonnetje te zetten die zich in wat voor sector dan ook bezighouden met inclusie en toegankelijkheid in onze mooie Hanzestad.  

Sinds 1 april 2023 zijn hostel en bar De Basis/Bennies gevestigd in het karakteristieke pand aan de Luttekestraat 35. Volgens onze belangenorganisatie verdienen De Basis en Bennies een Duim omdat Rowan van Drogen en Nick Dokman jonge ondernemers die met hun team – bewust en vanzelfsprekend stil staan bij inclusie en toegankelijkheid voor iedereen. Daarnaast staan zij heel erg open voor samenwerking en advies. Iets wat volgens hen de visie en het draagvlak voor De Basis en Bennies alleen maar ten goede komt.

Nick Dokman: “Vanaf het begin van De Basis wilden we toegankelijk en benaderbaar zijn voor iedereen. Daarom is er vanaf de start van de bouw rekening mee gehouden. In totaal hebben we nu acht kamers met eigen sanitair, waarvan er dus één beschikbaar is voor gasten met een beperking.”

Als de ‘Waarom‘-vraag aan Dokman wordt voorgelegd, verschijnt er een kleine glimlach op zijn gezicht. “Omdat wij het gewoon vinden dat dit hostel een aangepaste kamer heeft voor gasten en een apart rolstoeltoilet voor mensen die daar gebruik van willen maken na een gezellig terrasbezoek bij ons.”

Wat volgens Toegankelijk Zwolle verder te prijzen is aan jonge ondernemers zoals Van Drogen en Dokman, is het feit dat ze ervaringen uit hun eigen nabije omgeving hebben meegenomen in de ontwikkeling van hun unieke concept voor onze stad.

“Als de wil er is om inclusief te zijn, zijn er zeker mogelijkheden. Ook als ondernemer.”

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs