Skip to main content

Podcasts

Beluister onze podcasts

Vijf ervaringsdeskundigen vertellen op welke manier technologie en digitalisering bijdraagt aan het vergroten van hun zelfredzaamheid en autonomie. En vier medewerkers van de Gemeente Zwolle vertellen op welke manier zij het VN Verdrag Handicap toepassen in hun dagelijks werk.  

Geert Jan den Hengst (ervaringsdeskundige)

Geert Jan den Hengst heeft MS en kan alleen zijn hoofd en nek bewegen. Hij vertelt dat hij gelukkig is, omdat hij mentaal gegroeid is. En omdat hij dankzij de technologie gewoon naar buiten kan en kan communiceren met mensen, middels de hoofd- en kinbesturing op zijn elektrische rolstoel.

Loes Burgmeijer (ervaringsdeskundige)

Loes Burgmeijer is darmpatient en incontinent. Door de Hoge Nood App kan en durft zij nu naar onbekende plekken te gaan, omdat ze zich thuis kan voorbereiden waar de dichtstbijzijnde toiletten zijn. Ze legt uit hoe bedrijven zich kunnen aanmelden bij de Hoge Nood app.

Linda Hiemstra (ervaringsdeskundige)

Linda Hiemstra heeft een spierziekte en heeft kennis over het beheren van websites. Vanaf 23 september 2020 dienen de websites van overheidsinstanties toegankelijk te zijn. Zij vertelt de tips en tops, zodat ook andere organisaties geinspireerd en gemotiveerd raken. Want een toegankelijke website kan meer klanten en een betere klantenservice betekenen.

Matthijs Barendse (Gemeente Zwolle)

Matthijs Barendse is medewerker van de Gemeente Zwolle. Hij is beleidsmedewerker binnen het Sociaal Domein en richt zich onder andere op hulpmiddelen en woningaanpassingen. Matthijs vertelt dat inclusie en toegankelijkheid voor hem vooral bejegening is: hoe ga je met elkaar om en communiceer je met elkaar. Ook vertelt Matthijs over zijn ervaringen met deelmobiliteit.

John Ruiter (Gemeente Zwolle)

John Ruiter is medewerker van de Gemeente Zwolle en houdt zich vooral bezig met de communicatie. Ook hierin speelt toegankelijkheid een belangrijke rol. Een voorbeeld is het Versimpelteam dat zich richt op begrijpelijke taal. Maar denk ook aan het toegankelijk maken van de website voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Hij vertelt waar op te letten en welke verbetermogelijkheden hij nog ziet. Deze podcast is ook al video te bekijken (voor mensen met een auditieve beperking, zie filmpjes)

Jan Meppelink (ervaringsdeskundige)

Jan Meppelink is slechtziend geboren en op latere leeftijd blind en slechthorend geworden. Hij vertelt hoe hij toch kan mailen en het internet kan gebruiken. Maar ook dat hij niet volledig afhankelijk van technologie wil zijn, omdat hij actief wil blijven én er niets boven menselijk contact gaat.

Linda van Ruiten (ervaringsdeskundige)

Linda van Ruiten heeft ME en fibromyalgie. Dit uit zich in vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen en pijnklachten. Daardoor is het lastig om de snelheid, waarmee de technologie zich ontwikkelt, bij te houden. Maar het maakt haar leven op vele vlakken ook makkelijker.

Gerard Reijgersberg (Gemeente Zwolle)

Gerard Reijgersberg is medewerker van de Gemeente Zwolle en onder andere verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de stemlokalen tijdens de verkiezingen. Sinds de ratificering van het VN Verdrag Handicap is ook de Kieswet aangepast en dienen alle stemlokalen toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Gerard vertelt wat hier allemaal bij komt kijken en welke mogelijkheden hij nog ziet.

Detmer Hoekstra (Gemeente Zwolle)

Detmer Hoekstra is medewerker van de Gemeente Zwolle en onder andere medeverantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de Binnenstad. Maar ook voor de nieuw te bouwen wijk De Tippe, waar er op verschillende manieren nagedacht wordt over inclusie en toegankelijkheid. Detmer vertelt welke spanningsvelden er zoal zijn in de Binnenstad als het gaat om de toegankelijkheid.