Skip to main content
Geschreven op 29 september 2022

Trots op Amy!

Ervaringsdeskunige Amy zit in een rolstoel hij staat naast een banner van stichting ABC

Hoe zou jou wereld eruit zien als jijzelf niet goed zou kunnen lezen of schrijven? In een maatschappij waarin deze vaardigheden als normaal worden beschouwd kom je dan zeker voor grote uitdagingen te staan.

Toch is bovenstaande een realiteit voor zo’n 3 miljoen Nederlanders. Om het nog dichter bij huis te brengen, ongeveer 9% van de Zwollenaren is laaggeletterd.

Vaak wordt gedacht dat laaggeletterdheid alleen allochtone Nederlanders betreft. Maar dat is zeker niet het geval! Taalambassadeur Amy Visscher geboren Zwollenaar wilde graag aan Toegankelijk Zwolle zijn verhaal vertellen om meer aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp.  

Amy heeft van jongs af aan moeite met leren. In het gezin waarin hij opgroeide was helaas niet voldoende aandacht voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Daardoor begon hij achter te lopen vergeleken met zijn klasgenoten. Hij voelde zich in zijn jeugd ontzettend in de steek gelaten op school. Want hij probeerde wel om mee te komen, het lukte hem alleen niet om dit te bereiken. Een domme jongen was Amy zeker niet. Als er een mondeling examen op school was haalde hij ineens de hoogste cijfers.

Heel lang wist Amy zijn laaggeletterdheid te verbergen. Je leert jezelf veel trucjes aan zodat je anderen niet hoeft te laten zien dat je niet kan lezen en schrijven. Een groot gevoel van schaamte zorgt er bij velen voor dat ze er niet met anderen over durven te praten. Hoe kunnen we in de maatschappij deze personen helpen en de stilte doorbreken? Hoe kom je erachter of iemand laaggeletterd is en hulp nodig heeft. Amy geeft ons drie signaleringsmomenten:

  1. Ik kan het niet invullen want ik ben mijn bril vergeten
  2. Ik neem het formulier mee naar huis dan kan ik het daar rustig invullen
  3. Kunt u dit voor mij invullen

Wij vragen aan Amy wat we het beste kunnen doen als we een van de bovenstaande situaties signaleren. ‘Vraag de persoon mee naar een aparte en rustige ruimte en biedt daar hulp aan’ zegt hij. Dit vergroot de kans dat iemand durft te praten en hulp accepteert.

Zelf kwam er een moment in zijn leven dat hij ook hulp nodig had. Zijn vrouw, die ernstig ziek was, maakte zich namelijk ernstige zorgen hoe het verder met Amy moest wanneer zij zou komen te overlijden. Haar zorg werd helaas werkelijkheid toen ze in 2010 overleed. Amy kwam in de schulden terecht en verloor bijna zijn huis. Hij geeft aan dat de meeste personen die laaggeletterd zijn enveloppen niet openen waarvan ze het logo niet herkennen. Zo miste hij dus ook brieven van deurwaarders met grote gevolgen.

Gelukkig klopte hij aan voor hulp bij de Gemeente Zwolle. Daar werd hij door vriendelijke medewerkers geholpen om zijn financiën weer op de rit te krijgen. Binnen de Gemeente Zwolle zijn mooie initiatieven aan de gang, zoals de versimpelbrief, zodat iedereen die een brief van hun ontvangt de informatie goed kan lezen en begrijpen.

Amy heeft inmiddels een grote ontwikkeling doorgemaakt! Hij is zelfs tweede geworden als Taalheld voor de Stichting Lezen en Schrijven in 2019. Hij heeft dan ook een belangrijke boodschap te vertellen. Hij hoopt dat hij met zijn verhaal anderen kan inspireren om hun schaamte te overwinnen en hulp te zoeken.

Heb jij te maken met laaggeletterdheid en wil je daar graag met iemand over praten? Via Toegankelijk Zwolle is het mogelijk om in contact te komen met Amy

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs