Skip to main content
Geschreven op 13 augustus 2021

Digitale toegankelijkheid lokale politieke websites

Toetsenbord met duimpje omhoog en duimpje omlaag

Vanaf september 2020 dienen websites te voldoen aan wettelijke eisen betreft de toegankelijkheid. En sinds dit jaar geldt dit ook voor apps. Om aandacht te vragen voor het verbeteren van de digitale toegankelijkheid in het algemeen én in voorbereiding op de gemeentelijke verkiezingen van maart 2022 heeft Toegankelijk Zwolle de websites van de lokale politieke partijen geschouwd. Lees verder om de tips en tops te lezen, die we gegeven hebben.

TOPS

  1. Bijna alle sites hebben een zoekfunctie. Dit is vooral fijn voor mensen met een cognitieve beperking. Maar denk ook aan mensen met autisme. Iets (terug) kunnen vinden of het overzicht hebben op een website kan lastig zijn. Een zoekfunctie brengt je dan vaak direct naar dat waarna je op zoek bent.
  2. Ook waren bijna alle sites goed te gebruiken met het toetsenbord. Voor mensen met een beperkte handfunctie kan het gebruik van een muis lastig zijn. Het toetsenbord kan dan makkelijker zijn. Middels de tabtoets kunnen zij door de website heen. Belangrijk daarbij is dat zichtbaar is waar je je dan bevindt op de website. Dit was op alle site in meer of mindere mate duidelijk zichtbaar.
  3. Veel website gebruikten een LEES MEER-functie. Dan is niet direct alle tekst zichtbaar en kan er bij interesse doorgeklikt worden. Hierdoor oogt een site rustiger. En mensen met een visuele beperking hoeven dan niet alle tekst bij langs te gaan. Van belang is wel dat de knop van de LEES MEER-functie beschreven wordt, zodat mensen de spraakcomputer van mensen met een visuele beperking ook voor kan lezen dat het om een LEES MEER-functie gaat.
  4. Er worden niet of nauwelijks video’s of bewegende beelden gebruikt op de sites. Dit geeft rust op een site en daardoor prettiger te lezen of te gebruiken. Als er wel een video of bewegend beeld wordt gebruikt is het van belang dat deze door de gebruiker zelf aan- en uitgezet kan worden.
  5. De meeste sites maakten gebruik van goede contrastkleuren. De tekst en knoppen waarop geklikt kan worden zijn daardoor goed zichtbaar. Dit maakt een site overzichtelijk en dat het prettig te lezen is.

TIPS

  1. Voor mensen met een visuele beperking is het belangrijk dat de ALT-tekst bij een afbeelding wordt ingevuld, zodat de spraakcomputer voor kan lezen wat er op de afbeelding te zien is. Niet op alle sites was dit ingevuld.
  2. Er werden niet veel video’s gebruikt. Maar als er dan een video wordt gebruikt, is het van belang dat deze ondertiteld is. Mensen met een auditieve beperking kunnen dan ook volgen wat er in de video gezegd wordt.
  3. Op een aantal websites werd regelmatig veel tekst gebruikt of vakjargon. Om het voor iedereen toegankelijk te laten zijn, kan er het beste in B1-taalniveau geschreven worden.
  4. Het is prettig wanneer er op verschillende manieren gecommuniceerd kan worden. Denk aan mailen, bellen, fysiek afspreken, chatten, whatsappen, brief versturen, social media. Voor mensen met een auditieve beperking of spraakgebrek is mailen of chatten prettig. Voor mensen die laaggeletterd zijn, is bellen juist weer prettig. En oudere mensen hebben wellicht liever de voorkeur voor fysiek afspreken of een brief schrijven.
  5. Op geen enkele site werd gebruik gemaakt van picto’s of afbeeldingen als alternatief voor tekst. Dit kan met name prettig zijn voor anderstaligen of mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je meer weten over het vergroten van de digitale toegankelijkheid van je website? Kijk dan op: Uitleg van eisen | Digitoegankelijk. Of vraag ons gerust om jouw website eens te schouwen op de gebruiksvriendelijkheid via info@toegankelijkzwolle.nl

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs