Skip to main content
Geschreven op 10 december 2019

Gastles Greijdanus VMBO

Op 14 oktober vroeg Toegankelijk Zwolle samen met Bartimeus en Visio aandacht voor de Dag van de Witte Stok. Bij de Stadkamer Centrum konden passanten ervaren hoe het is om blind en met witte stok het zebrapad over te steken. Eén van deze passanten van een docent van het Greijdanus. Zo kwam het één het ander en mochten we op het Greijdanus een gastles verzorgen. In eerste instantie een pilot, maar wegens het succes zal er in 2020 een vervolg gegeven worden.

Ervaringsdeskundigen Hennie (blind) en Marcel (slechtziend) vertelden aan de leerlingen van het VMBO klas 3 wat zij zoal ervaren in het dagelijks leven. Vooral de assistentiehond van Marcel was erg in trek. Aan de hand van de app ZIEN van Bartimeus konden de leerlingen ervaren welke verschillende vormen van slechtziend er allemaal zijn (dit is voor iedereen trouwens leerzaam om eens uit te proberen!). Na zelf in tweetallen een ronde geblinddoekt en met witte stok door de school gemaakt te hebben en de school geschouwd te hebben op fysieke toegankelijkheid, werd de les afgerond door ervaringen met elkaar te delen. Dit waren enkele reacties die we terug kregen van de leerlingen:

“Ik let in het vervolg beter op waar ik mijn fiets zet. In ieder geval niet meer midden op de stoep”.

“Wanneer ik nu iemand met een witte stok alleen op straat zie staan, zal ik diegene vragen of ik kan helpen”.

“Ook al ben je blind of slechtziend, je kunt gewoon van het leven genieten en dingen doen”.

“Ik vind het bijzonder dat die mevrouw een opleiding heeft gedaan en gewerkt heeft”.

“Dat het belangrijk is om duidelijk ‘hoi’ te zeggen tegen iemand die blind/slechtziend is”.

Meer informatie over het Greijdanus: https://greijdanus.nl/

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs