Skip to main content
Geschreven op 19 mei 2022

Gastles Windesheim: Minor Aangepast Sporten

Een blonde man met een rood t-shirt heeft een gele bril op met een klein gaatje erin. Deze bril simuleert de visuele beperking kokervisie. De student probeert met de bril op zijn horloge te kijken. Op de achtergrond zie je het Windesheim schoolgebouw staan.

Toegankelijk sporten, wat is dat nou eigenlijk? Is bij een sportclub een team, die speciaal in het leven is geroepen voor personen met een beperking, inclusief of juist niet?

Deze interessante vragen werden aan onze ervaringsdeskundigen Bas en Willem gesteld tijdens onze gastles op het Windesheim. Onze gastles is een onderdeel van de Minor Aangepast Sporten, waar deze studenten voor hebben gekozen.

Naast dat de studenten even konden ‘ervaren’ hoe het is om een beperking te hebben, werd vooral de nadruk gelegd op een open gesprek met de ervaringsdeskundigen. Het was al snel duidelijk dat deze studenten goed hadden nagedacht over dit complexe onderwerp. Zo kwamen we snel in gesprek over het classificatie systeem op de paralympische spelen, waarin deelnemers een code krijgen om aan te geven hoe zwaar iemands beperking is, en in welke klasse diegene dan mag uitkomen. Is dat systeem altijd eerlijk?

Natuurlijk hebben we niet voor alle vragen een antwoord en voor alle problemen een oplossing. Toch was de conclusie duidelijk. Sport moet voor iedereen, ongeacht beperking bereikbaar zijn. We hopen dat deze gastles heeft mogen bijdrage aan de bewustwording van deze leuke groep jongeren, en dat ze deze ervaring mee zullen nemen in hun latere werk.

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs