Skip to main content
Geschreven op 25 mei 2020

Tips voor winkels ten tijde van corona

We horen verschillende verhalen over hoe winkeliers omgaan met het hanteren van de veiligheid en klanten met een beperking. Hieronder een aantal tips voor winkeliers hoe toch aandacht voor beiden te hebben.


Voor als het niet mogelijk is om het winkelwagentje of -mandje vast te houden:

  1. Laat iemand gebruik maken van het mandje dat al op de scootmobiel zit.
  2. Laat het mandje of wagentje apart zetten voor in de winkel, zodat toch duidelijk is hoeveel personen er in de winkel aanwezig zijn.
  3. Laat iemand gebruik maken van een doosje, dit is minder groot en beter vast te houden.

Voor als het lastig is om anderhalve meter in te schatten:

  1. Heb begrip dat niet iedereen in kan schatten wat anderhalve meter is, zoals mensen met een visuele beperking of mensen met een verstandelijke beperking. Dat wil niet zeggen dat er opzet in het spel is.

Voor als het niet mogelijk is om met de pin te betalen:

  1. Sommige mensen krijgen weekgeld (contant of ze pinnen het weekbedrag in één keer zodat ze meer zicht hebben op hun uitgaven). Ondanks dat de voorkeur is om met pin te betalen, kan het zo zijn dat iemand niet anders kan betalen. Vraag dan of het geld op de toonbank neergelegd kan worden, zodat er geen handcontact nodig is. 

Hopelijk kan ondanks het coronavirus toch iedereen, zonder én met beperking, zo zelfstandig en gelijkwaardig mee blijven doen.

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2023

In 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 2 – 7 oktober plaats. Ook Toegankelijk Zwolle zal weer diverse activiteiten organiseren deze week om aandacht te vragen voor inclusief en toegankelijk Zwolle. Houdt deze website in de gaten voor meer informatie.

De laatste blogs