Skip to main content
Geschreven op 31 mei 2022

Toegankelijkheidsdag Sassenpoort

Hennie glimlacht wanneer ze naar de audiotour luistert. Ze heeft met haar linkerhand gelegd om een grote steen van de Sassenpoort in Zwolle. Deze steen is onderdeel van de poortboog bij de ingang. Hennie is een oudere vrouw met een felrode jas aan en spierwit haar.

De opening van de Toegankelijkheidsdag van de Sassenpoort in Zwolle was echt een succes te noemen!

Onze ervaringsdeskundigen Hennie en Jan mochten afgelopen zaterdag het startsein geven aan de speciaal ontwikkelde audiotour voor personen met een visuele beperking. Het enthousiasme en de blijdschap was goed voelbaar bij alle aanwezigen.

Wat een mooie audiotour is er neergezet! Ook wanneer je niet te maken hebt met een visuele beperking is deze tour echt een aanrader. Laat tijdens de tour je zintuigen extra prikkelen door te voelen en te ruiken tijdens de opdrachten, waardoor je alles nog intenser ervaart. Via een hoorspel met verschillende geluiden en stemmen word je echt in de geschiedenis meegezogen. Bedankt aan Johan Akkerman en Paul van der Ham voor de ontwikkeling van deze audiobeleving.

Ervaringsdeskundigen Hennie en Jan zijn in gesprek met de ontwikkelaar van de audiotour Johan Akkerman. Hennie en Jan hebben beide een rode jas aan en in blindengeleidestok in hun hand. Jan heeft een koptelefoon om zijn nek omdat hij straks de audiotour gaat lopen. Hij moet heel hard lachen.

Ervaringsdeskundigen Jan en Hennie in gesprek met ontwikkelaar van de audiotour Johan Akkerman

De Sassenpoort in Zwolle misschien per definitie het meest ontoegankelijke gebouw in de stad. Hij was immers in het verleden gebouwd om personen buiten de stad te houden. Nu een symbool van toegankelijkheid.

Ook aan de rolstoelgebruiker is gedacht. In een Virtual Reality film ontwikkeld door Michel Verspagen is het toch mogelijk de vele treden van de trap te beklimmen.

Zijn er dan nog dingen te wensen of te dromen? Beheerder Corry Gillissen geeft aan dat haar droom het realiseren van een lift is, zodat echt iedereen toegang heeft tot deze unieke poort. Voor nu nog misschien toekomstmuziek, maar we dromen graag met haar mee!

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs