Skip to main content
Geschreven op 27 oktober 2020

Uitzondering voor mensen met een beperking op de mondkapjesplicht

Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink pleit voor een uitzondering op de mondkapjesplicht voor een aantal mensen met een beperking. Bijvoorbeeld voor mensen zoals ervaringsdeskundige Toegankelijk Zwolle, Geert Jan den Hengst. Hij kan niet zelf een mondkapje op doen. En het besturen van zijn kinbesturing is ook lastig door het dragen van een mondkapje.

Niet alleen voor mensen zoals Geert Jan is het dragen van een mondkapje lastig. Denk aan ook mensen die

  • spasme hebben en daardoor moeite hebben met het mondkapje op doen
  • door een fysiek beperking hun armen niet hoog genoeg kunnen krijgen om een mondkapje voor te doen
  • autisme hebben en het mondkapje moeilijk kunnen verdragen, omdat het voor extra prikkels op de huid geeft
  • ondersteund worden door een assistentiehond. De hond kan in de war raken van de mondkapjes, omdat mensen meer op elkaar lijken en mimiek moeilijk te herkennen is
  • doof of slechthorend zijn en niet meer kunnen liplezen

RTV Oost maakte een item met Rick Brink en Geert Jan den Hengst, om duidelijk te maken waarom zo’n uitzondering op de mondkapjesplicht wenselijk en nodig is.

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID 2024

In 2024 vindt de Week van de Toegankelijkheid van 7 – 12 oktober plaats. Dit jaar willen we extra aandacht vragen voor het belang van een toegankelijke werkplek. Wat is nodig om fijn te kunnen werken als je in een rolstoel zit, niet goed kunt zien, niet goed kunt horen, gevoelig bent voor drukte of een energiebeperking hebt?

De laatste blogs